Idag drar det igång!

I dag har bygget av kolmilan startat!

Milan ligger strax söder om Munkbysjön,  förbi infarten till Sveriges geografiska mittpunkt Flataklocken och ta sedan av vänster efter ca 1 km. Skyltar kommer att sättas upp när milan är rest.

I början av juli är det tänkt att milan ska värmas, (mycket viktigt att inte använda orden tändas, eldas etc, ty av gammalt skrock så kommer isf milan att just göra just det, brinna ner och allt jobb vore förgäves)  virket  är skänkt av SCA och årets kolmila är ett samarbete mellan Munkbysjöns Intresseförening och Lions Club Torp.

Så under en eller kanske två veckor i början på Juli är det dygnet-runt-öppet på Isaksmon, som platsen heter där milan ligger,  det steks kolbullar och vakas kolmila.

Är ni intresserade av att hålla det ädla hantverket vad gäller kolning vid liv, eller bara känner att Ni vill vara med och hjälpa till?  så är ni välkomna att kontakta någon av kolarna Nisse 070-313 29 49, Urban 070-226 20 14

Det är tradition och sed att man namnar milan, och då med ett kvinnonamn, så ett namn kommer hon att få.

Björkveden, som är skänkt av SCA höggs i fjol och har legat på tork vid vägen, körs ner till Isaksmon.

Platsen i skogen där milan ska ligga skottas av och jämnas till, viktigt att det inte sluttar, då är det risk att milan rasar. Markbotten är av sand och jord. Vi fuskar och gör det med traktor, förr gjordes det såklart för hand.

Kungen sätts!

Kolmilan 2017 är nu påbörjad.

Den såkallade kungen är en grövre påle som blir centreringen av milan, mot den bygger man tändtrumman och reser björkveden.

Tänk att man ”då tiden begav sig” gjorde allt detta för hand! Veden höggs med yxa och såg och kördes sedan fram med häst, platsen där milan skulle ligga skottades upp med spade, kungen grävdes ner för hand osv osv.

Yngste kolaren i sockna

Nästa arbetsdag blir tisdag den 2 maj klockan 18.00

2017-05-17T21:28:31+00:00

One Comment

  1. Sara 3 maj, 2017 at 19:47 - Reply

    Åh vad roligt att det blir kolmilebygge igen!

Leave A Comment