Sveriges Mittpunkt2021-08-26T19:48:06+00:00

Sveriges geografiska mittpunkt Flataklocken

Café

Då är hösten här och Cafe´Mittpunkten har stängt för säsongen.
Stort TACK till alla er som besökt oss i sommar, vi hoppas på återseende sommaren 2022. ♥

 Byggnaden är larmad

Följs oss gärna på vår facebooksida Cafe´Mittpunkten,

Uthyres

Ni kan självklart hyra Sveriges geografiska mittpunkt till Ert bröllop, 50 årsfest, släktträff, dop etc, Flataklocken är som gjord för en sjudundrandes fest, kontakta då Catrine 073-846 52 17

Om anläggningen

Det går att hyra mittpunkten för ert bröllop, 50-årsfest, klassåterträff, släktträff, dop eller någon annan sammankomst!

Med den häpnadsväckande utsikten, den storslagna naturen och den fullt utrustade restaurangen blir Sveriges geografiska mittpunkt Flataklocken ditt självklara val.

För pris & mer information kontakta Catrine 073-846 52 17

Köket är ett fullt utrustat storkök och här finns bland annat:

 • gasspis
 • fritös
 • stekbord
 • grill
 • varmluftsugn
 • separat diskrum med disklina
 • kylskåp & frysar
 • salladsförvaring
 • porslin för 50 gäster
 • grytor & kastruller
 • förvaringsskålar & uppläggningsskålar
 • Bord och stolar för 50 sittande gäster i rotundan.
 • Mysig braskamin.
 • Wi-fi
 • Bar
 • Plats för ytterliggare ca 60 gäster på altanen
 • Dryckeskyl
Från Mittpunkten är det underbar utsikt. Vid fint väder ser man till Sundsvallskusten.
Här finns en stor veranda med bord & bänkar utanför restaurangen & 360 graders vy! Här finns grillplats, gapahuk (vindskydd) och raststuga. En grusad handikappanpassad gång tar dig upp från parkeringen till restaurangen.

I bottenplan, under köket finns ett rymligt konferensrum och toalett. Wi-fi finns-såklart i Bredbandsbyn.

Vill ni hyra Mittpunkten för ert evenemang? Då ska ni kontakta:  Catrine 073-846 52 17 lr Magdalena Flemström 073-274 20 34. Vill du hellre mejla är adressen: hej@munkbysjon.se

Fakta

Strax söder om Munkbysjön ligger berget Flataklocken 465 m.ö.h, som genom tyngdpunkts-bestämning av Sveriges landmassa utsågs att utgöra platsen för Sveriges Geografiska Mittpunkt av KTH i Stockholm, 1947.

Hur gjorde man?

Det gick kortfattat till så att år 1947 sände tidningen ALLT ut en expedition för att fastställa var Sveriges mittpunkt låg. Nils Friberg & Tor Andeldorff vid Geografiska institutionen vid KTH hade efter komplicerat avvägnings-& beräkningsförfarande lyckats beräkna var den förut okända punkten fanns. I porös jonit sågades kartbilder i olika skalor av Sverige ut, Sedan flyttades en nål under kartbilderna så att den slutligen vägde jämt. Nålspetsen pekade då exakt på Flataklocken på kartbilden. När detta konstaterats, återstod att på ort & ställe  beskåda & utmärka den unika platsen.

Med den internationellt erfarne färdledaren & upptäcktsresanden Hans Ostelius i spetsen stuvade Gustav von Platen, dåvarande chefredaktör på Svenska Dagbladet, elitorienteraren Gösta Lagerfelt & några till in sig i en taxi vid Ånge järnvägsstation & begav sig mot Munkbysjön. När taxin inte längre tog sig fram fortsatte expeditionen till fots genom en fantastisk vacker natur & efter en stund började målet skönjas. Genom buskar & snår stegades & kontrollmättes det, tills den exakta punkten var funnen. I triumf sattes ALLT:s flagga upp & ett känslofyllt tal hölls.

Var och vad?

Platsen ligger på ett berg, Flataklocken, 465 m ö.h. Berget ligger i sydsluttning och bergarten är diabas; en magmatisk bergart är en bergart som bildats genom att magma har stelnat i eller ovanför jordskorpan.

Det är 360 graders milsvid utsikt över det vackra landskapet i Medelpad.

Vad kan man göra här?

Främst njuta av den coola känslan att vara precis mitt i Sverige och till det den magnifika utsikten som är milsvid. Sen finns här ett sommaröppet cafe´, grillplats med gapahuk, liten stuga med kamin. En handikappanpassad grusad stig går upp till cafe´t.

Flataklacken eller Flataklocken?

Kärt barn har många namn, så jaa, är väl bäst att reda ut detta en gång för alla!
Berget heter Flataklocken, de som bor i närheten har Klocken som postadress. När man kommer från Sundsvall, strax före Stöde – så kan man se de vackra Klockbergen- de liknar två nedställda kyrklockor, därifrån kommer namnet. Och även Munkbysjöns logga har Klockenbergen i sig.

En klack är ett sluttande berg som avslutas med en brant stup. Förr har det ibland stått Flataklacken på kartor och skyltar, men numera är det Flataklocken som används!

Hitta hit!

Instagrambilder #sverigesgeografiskamittpunkt

Det är roligt att se så många instagram bilder det tas på Mittpunkten. Här har vi samlat några hashtaggar! Kika runt och njut och välkommen hit du med!

Please check your feed, the data was entered incorrectly.